Kawa to napój, który słynie z właściwości pobudzających i dodających energii. Na całym świecie pijana jest także ze względu na wspaniały aromat i wyjątkowy smak. Nie każdemu jednak gorycz i mocny kofeinowy smak odpowiada. Z myślą o nich, powstałe specjalne napoje kawowe, które łączą w sobie funkcje smacznego deseru z przyjemnym aromatem i łagodną dawką kofeiny. Sprawdźmy, kilka najbardziej znanych napojów i deserów kawowych.
Między kawą a deserem
Cappuccino to jedna z najbardziej popularnych kaw wśród osób, które nie lubią dużej dawki kofeiny. Stanowi ona swoisty pomost między typowym deserem kawowym, a jeszcze kawą. Powstaje ona bowiem na bazie prawdziwego, mocnego espresso, do którego dodaje się spienione mleko. Czynność ta ma za zadanie złagodzenie smaku, przełamanie typowej goryczki kawowej mlecznym posmakiem oraz zmniejszenie zawartości kofeiny w napoju. Cappuccino powinno być zwieńczone kremową pianką, której grubość zwykle sięga ok. dwóch centymetrów i jest ona pozbawiona pęcherzyków powietrza. Według standardów wytworzonych we Włoszech, cappuccino powinno mieć 150 ml, z czego aż 125 ml stanowi mleko. Nieco inną odmianą cappuccino jest latte, które stanowi po prostu bardziej mleczny wariant. Standardowo, latte podawane jest w objętości co najmniej 200 ml. Latte obecnie stanowi najbardziej popularny rodzaj napoju kawowego wśród pań. Sympatię zdobywa wyjątkowo łagodnym smakiem i aromatem oraz niewielką ilością kofeiny. Zarówno latte, jak i cappuccino pijane bywają ze względu na smak, nie zaś na chęć pobudzenia organizmu. Nie znaczy to jednak, że latte nie może wystąpić w mocniejszej formie. Latte macchiato to bowiem rodzaj kawy, który jak najbardziej może pobudzić. Jest to bowiem latte, które przygotowywane jest na bazie mocnego espresso, co decyduje o tym, że napój wyróżnia się dużą zawartością kofeiny. Stosunkowo mało popularnym napojem kawowym jest romano. Jest to kawa espresso, która podawana jest z cytrynową skórką lub sokiem z cytryny, która nadaje głębi smaku i łagodzi kofeinowy aromat.
Typowy deser kawowy
Wśród napojów kawowych znajdziemy także takie, które są typowymi deserami, podawanymi na słodko. Mocha przyrządzana jest na bazie latte, jednak to, co wyróżnia ten rodzaj kawowego deseru to czekolada. Można ją dodać do kawy w postaci proszku lub syropu. To jednak jeszcze nie koniec słodkich dodatków. Po wlaniu gorącego mleka, całość wieńczy się bitą śmietaną. Podobna w charakterze jest znana na całym świecie kawa po wiedeńsku. Powstaje ona na bazie espresso, do którego również dodaje się czekolady i bitej śmietany. To, co wyróżnia ją od typu mocha, to brak mleka. Zazwyczaj przyrządza się ją poprzez roztopienie w garnuszku czekolady, a następnie dolaniu do niej kawy. Dopiero na koniec, napój zostaje przelany do filiżanki i zwieńczony bitą śmietaną. Teraz napój jest gotowy do podania. Marochino to kolejna propozycja kawowego deseru, który zakłada dodanie czekoladowego syropu lub sproszkowanego kakao do kawy oraz mleka w postaci spienionej. Marochino zyskuje typowy jasno-brązowy kolor.