2-4 czerwca odbyły się targi E3, jest to bowiem raj, gdzie panują gry, opowiadania fantasy (i nie tylko) oraz gorący, do bólu precyzyjny sprzęt. Pierwsze dwa dni nie przyniosły z sobą niczego, dosłownie niczego, a w internecie krązyły tylko informacje odnośnie niedawno wypuszczonego trailera, ale przeszukując internet znalazłem wzmiankę o tym, że SE (Square Enix) wraz z Chrisem T. mają na rano zapowiedziany wywiad. Niestety nie udało mi się tego zamieścić, i na nieszczęście uprzedził mnie jakiś bezrobotny (tak Łopatnik, do roboty albo na korki, a nie że porządnych ludzi uprzedzasz ). Był to film, dokładniej gamplay, który przedstawiał sam Chris.
O to, czego się dowiedzieliśmy z wywiadu/prezentacji:
-W grze będą dostępne tylko trzy frakcje: UEF, Cybran i Illuminate
-Ekonomia w grze znacznie się zmieni, nie będzie tak skomplikowana jak dotychczas (czyli jaka? Ten aspekt najbardziej martwi graczy)
-Statystyki jednostek zostaną zmienione w stosunku do poprzednika, głównie zmienione zostaną czasy budowy, dla bardziej epickich bitew.
-Zoom strategiczny zostanie przerobiony na taki jaki jest w Demigodzie (bez względu jak obrócisz kamerę, zostanie ona tak jak ją zostawaiłeś a nie, że wraca do poprzedniego stanu, jest jeszcze taka sama opcja lecz kosztem jest ukrycie znaczków jednostek)
-Mapy mają wyglądać tak jak w Demigodzie (z większą ilością detali io różnych dużych wysokościach na których samoloty mogą się rozwalić), więcej odmiennych stylów dla każdej frakcji.
- Nowy system techowania, pięć odmiennych ścieżek/techów nazwanych: Ziemia, Powietrze, Woda, Struktury i ACU/Komander. To znaczy, że jednostki wyprodukowane wcześniej, nadal mogą być użyteczne.
- SC2 będzie posiadało prawie 25 jednostek experymentalnych, podzielone na mini expy i expy główne.
- ACU może zostać ulepszony o plecak rakietowy, katapultować się z pola walki, ulepszone systemy bojowe, torpedy, artylerie i tym podobne.
-Jak Chris zapewnia, GPG wdrożyło nowy silnik renderingu i oświetlenia do tej gry, pociski (jak miało to miejsce w starszych SC) nadal będą pudłować czy też trafiać (będzie to obliczał ulepszony silnik fizyczny SupComa 1). Mówi również, że grę uciągną komputery starszej generacji (3 lata wstecz).
-Gra będzie posiadała dużo woo i wow (cokolwiek to znaczy... i tak będziemy pokładać nadzieję na zespół Chrisa xP)
Obyśmy się nie zawiedli na chłopakach z GPGnetu. I niech załatwią SupComowi jakąś wyrypiastą reklamę by było dużo graczy i by polska scena SC nie wymarła
Nick w GPGNet: durzaadam
Wiek: 17 Dołączył: 05 Sty 2009 Posty: 423 Skąd: iran bierze uran?
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009 20:29
Kris Dourel napisał/a:
Ekonomia w grze znacznie się zmieni, nie będzie tak skomplikowana jak dotychczas (czyli jaka? Ten aspekt najbardziej martwi graczy)
czyli jaka ?? mamy jakies jeszcze informacje na ten temat bo jak niebedzie tych mexow w tylko wyznaczonych miejscach to bez sensu bedzie bo niby jak mam wykonczyc przeciwnika ekonomicznie
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009 22:07
ale jak chris mowil ze bedzie jakas "prostsza" ekonomia czy jak tam mowil to niewazne ile jeszcze czasu to tak bedzie jak powiedzial
"pierwsza slowo do dziennika ..."
Nazwa w steam: ozonex_o3 Pomógł: 9 razy Wiek: 19 Dołączył: 23 Mar 2007 Posty: 1206 Skąd: Z Ziemi
Wysłany: Sro 10 Cze, 2009 14:00
prostsza, znaczy że nie będzie ona decydowała o tym kto lepiej gra, osoba początkująca nie będzie miała też z nia problemów co pozwoli robić bardziej epickie walki
choć eco w SC jest oparte tylko na 2 surowcach, to należy ono do trudniejszych do opanowania i to właśnie przez to SC jest grą trudną i wiele osób sobie z tym nieradzi
Zotac 9600GT 512mb
WD Black Edition 32mb 500GB sataII
Asus P5N-T Work Station
Nick w GPGNet: Kris_Dourel
Klan: Looking For Party [LFP] Pomógł: 22 razy Wiek: 17 Dołączył: 04 Maj 2007 Posty: 1602 Skąd: brać warny?
Wysłany: Sro 10 Cze, 2009 14:52
wiele osób ma problemy z ogarnięciem mapy i jednostek... Wiele takich komentarzy pojawiło się na gram.pl i innych forach! To jest po prostu straszne, fani RTSów nie ogarniają gry...
Nick w GPGNet: durzaadam
Wiek: 17 Dołączył: 05 Sty 2009 Posty: 423 Skąd: iran bierze uran?
Wysłany: Sro 10 Cze, 2009 16:31
byc moze bedzie taka jak w innych RTS'ach ze jesli jednostka koszztuje np. 10 masy i 20 energii to jednorazowo tyle kosztuje
to sa tylko moje przypuszczenia
ale SC stracilby pod wzgledem surowcowym orginalnosc
No w SupComie porzucono pomysl pobierania jednorazowo okreslonej ilosci zasobow od kazdej jednostki lecz stworzyla jak dla mnie swietny system przychodow i odchodow, co wedlug mnie sprawdza sie swietnie i niech tak zostanie.